Zaloguj się lub Zarejestruj się
Menu
Informacje
Firma:
Publikacje

Uprawa pieczarki
autor: K. Szudyga
cena: 45.00 PLN
format: A 5
ilość stron: 230


Tu kupisz książkę:

www.hortpress.com
Roczna produkcja pieczarek w Polsce wynosi obecnie 172 tys. ton, co plasuje nas na drugim miejscu w Europie i czwartym w świecie. Przystąpienie naszego kraju do UE postawiło przed polskim pieczarkarstwem kolejne wyzwania.
Książka przeznaczona jest dla osób zainteresowanych uprawą pieczarki, oraz tych którzy ją już produkują. Zamieszczono najnowsze informacje dotyczące budowy i wyposażenia pieczarkarni uwzględniające standardy europejskie. Opisano technologię produkcji łącząc polskie doświadczenia z osiągnięciami światowymi.


Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych
autor: M. Siwulski, K. Sobieralski
cena: 24,00 PLN
format: A 5
ilość stron: 160


Tu kupisz książkę:

www.kurpisz.pl
Grzyby stanowią najliczniejszą grupę organizmów żywych na Ziemi. Ocenia się, że istnieje ich od 1,5 do 2 mln gatunków. Człowiek wykorzystuje je do swych celów od wielu tysięcy lat. Grzyby wiekoowocnikowe, których owocniki często zbieramy w lesie, od dawna budziły nasze zainteresowanie jako atrakcyjne uzupełnienie diety, głównie ze względu na walory smakowe i zapachowe. Niektóre z nich wspomagają i pobudzają układ immunologiczny człowieka, działają antyrakowo i przeciwwirusowo. Mogą także obniżać poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi. Obecnie na świecie uprawia się około stu gatunków grzybów. Wiele z nich nadaje się do uprawy na małą skalę w ogrodzie, na działce a nawet w domu. Własna uprawa daje wiele zadowolenia i satysfakcji, pozwala wzbogacić nasz jadłospis o niezwykle cenne składniki występujące w owocnikach grzybów.

Książka stanowi kompendium wiedzy na temat uprawy grzybów jadalnych i leczniczych na potrzeby własne. Autorzy opisują możliwości uprawy mniej lub bardziej znanych gatunków, omawiają metody przygotowania podłoży uprawowych, ich szczepienia grzybnią oraz sposoby uprawy na otwartym terenie i w pomieszczeniach. Publikacja przeznaczona jest dla miłośników uprawy grzybów, a w szczególności działkowców, ogrodników, rolników oraz innych osób, które zainteresowane są założeniem uprawy w swoich ogrodach i gospodarstwach. Studenci uczelni i uczniowie szkół rolniczych znajdą w niej wiele informacji, które mogą wzbogacić ich wiedzę.

Uprawiamy grzyby w ogrodzie
autor: M. Siwulski
cena: 11,00 PLN
format: A 5
ilość stron: 64

Tu kupisz książkę:

http://www.dzialkowiec.com.pl
Wszystko o gatunkach grzybów stosunkowo łatwych w uprawie amatorskiej, takich jak: boczniak, shii-take, zimówka polówka, pierścieniak i pieczarka.

UPRAWA PIECZARKI
Krystian Szudyga

Uprawa pieczarki
autor: K. Szudyga
cena: 40.00 PLN
format: A 5
ilość stron: 200

Tu kupisz książkę:

http://www.hortpress.com
Książka autorstwa dr Krystiana Szudygi "Uprawa pieczarek" kompleksowo obejmuje problematykę związaną z produkcją tego bardzo popularnego grzyba. Jest niezbędną pozycją w biblioteczce każdego pieczarkarza lub osoby, która chciałaby zająć się uprawą pieczarki. Opisano tu możliwości wykorzystania poszczególnych systemów uprawowych, optymalne warunki lokalizacji pieczarkarni, wymagane wyposażenie, prawidłowe wietrzenie i klimatyzację. Inne rozdziały dotyczą: grzybni, siewu, inkubacji, a także dokarmiania i innych zabiegów niezbędnych do utrzymania plantacji w dobrej formie. W książce nie zabrakło tematu obejmującego higienę i bezpieczeństwo pracy, a także, bardzo ważnego dla wszystkich producentów: opłacalności produkcji i pozyskiwania środków na inwestycje.

Pieczarka uprawa intensywna
autor: N. Sakson
cena: 31,99 PLN
oprawa: miękka
ilość stron: 174

Tu kupisz książkę:

http://www.stereo.pl/
Omówione zagadnienia: co warto wiedzieć o pieczarce i jej intensywnej produkcji, surowce do produkcji, jakość pieczarek na rynek świeży i dla przetwórstwa, analiza pojawiających się problemów uprawowych, choroby bakteryjne, pasożytnicze.

Pieczarka Technologia uprawy i przetwarzania
autor: M. Gapiński, W. Woźniak
cena: 26,79 PLN
oprawa: miękka
ilość stron: 428

Tu kupisz książkę:

http://www.bookservice.pl
Książka składa się z dwóch części: pierwsza poświęcona jest warunkom technicznym, wymaganym w produkcji grzybów oraz technice i technologii ich uprawy, w drugiej części omówiono skład chemiczny, wartość odżywczą i jej zależność od środowiska , a następnie stosowane techniki i technologie przetwarzania.

 
 

Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek 03/2004
cena 1 egz. : I półrocze: 10,00 PLN
II półrocze: 10,00 PLN

cena prenumeraty:
półrocznej [01.01- 30.06]: 20.00 PLN
półrocznej [07.01- 31.12]: 20.00 PLN
rocznej [01.01- 31.12]: 40.00 PLN

Tu kupisz biuletyn:

http://www.hortpress.com/
Kwartalnik "Pieczarki" służy rozwojowi pieczarkarstwa w Polsce od 1959 r. Adresowany jest przede wszystkim do producenta pieczarek oraz producentów podłoża, grzybni, przetwórców grzybów. Artykuły dotyczą najnowszych technologii uprawy pieczarek i boczniaka, chorób i szkodników oraz ekonomiki produkcji (w tym marketing, polityka rolna w Polsce i w UE).

BOCZNIAK
Mirosława Ziombra :: Boczniak

Boczniak
autor: M. Ziombra
cena: 12.00 PLN
format: A 5
ilość stron: 32

Tu kupisz książkę:

http://www.hortpress.com
Kwartalnik "Pieczarki" służy rozwojowi pieczarkarstwa w Polsce od 1959 r. Adresowany jest przede wszystkim do producenta pieczarek oraz producentów podłoża, grzybni, przetwórców grzybów. Artykuły dotyczą najnowszych technologii uprawy pieczarek i boczniaka, chorób i szkodników oraz ekonomiki produkcji (w tym marketing, polityka rolna w Polsce i w UE).

Boczniak Technologia uprawy i przetwarzania
autor: M. Gapiński, W. Woźniak, M. Ziombra
cena: 33,90 PLN
oprawa: miękka
ilość stron: 274

Tu kupisz książkę:

http://fornax.republika.pl/
Boczniak, jako smaczny grzyb jadalny, jest w Polsce coraz bardziej popularny zarówno wśród konsumentów, jak i producentów, w uprawie amatorskiej, a przede wszystkim w nowoczesnej produkcji wielkotowarowej. W książce zawarto wiele cennych informacji na temat tych grzybów min.: sposoby uprawy, ogólne zasady przetwórstwa, zabiegi pielęgnacyjne i wiele innych

^ do góry
Koszyk


Koszyk jest pusty!

Polecamy

Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych
M. Siwulski, K. Sobieralski